wtorek, 7 listopada 2017

Zupa z czerwoną soczewicą



 
Jako, że moja rodzina należy do mięsożerców zazwyczaj zupy gotuję na wywrze mięsnym i każdy dostaje wkładkę do swojej porcji :) Ale równie dobrze ta zupa smakuje przygotowana na bulionie warzywnym.

Składniki:

300g-400g mięsa wieprzowego z łopatki
200g czerwonej soczewicy
1-2 ząbki czosnku
1 nieduża cebula
2 średniej wielkości marchewki
1 pietruszka, korzeń
kawałek selera
pół strąka czerwonej papryki
4 ziemniaki
200g pomidorów w całości z puszki wraz z częścią zalewy
3 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
2 spore łyżki masła lub jeśli nie używamy może być olej
pęczek zielonej pietruszki
sól, pieprz, maggi do smaku

Przygotowanie:

W garnku ugotować mięso z przyprawami do miękkości.
W osobnym garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzać masło na nim podsmażyć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Do tego dodać marchewkę pokrojoną w plasterki, seler, pietruszkę, paprykę w kosteczkę. Razem chwilę podsmażać na maśle.
Zalać wcześniej przygotowanym wywarem mięsnym w odpowiedniej ilości aby zupa nie było zbyt gęsta. W razie konieczności doprawić do smaku i gotować razem około 15 minut. Po tym czasie dołożyć pokrojone w kostkę ziemniaki oraz soczewicę. Dalej gotować. Gdy już ziemniaki będą prawie miękkie dodać pokrojone pomidory z zalewą. Jeszcze chwilę zagotować. Na koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.


2 komentarze:

  1. Soczewicy jeszcze nie jadłam :) przyjaciółka mnie namawia, ale nie mogę się przemóc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście wolę soczewicę niż grochówkę na grochu. Wydaje mi się lżejsza, po typowej grochówce nie czuję się najlepiej. Polecam wypróbować, pozdrawiam serdecznie

      Usuń