czwartek, 5 października 2017

Puszysta pizza z kiełbasą krakowską



Chyba nie znam osoby, która by nie lubiła pizzy. A już taką domową, to moja rodzina uwielbia. Puchate ciasto w środku a na zewnątrz cudownie chrupiące.
Ale to nie wszystko. Ważne są również dodatki jakich użyjemy a u mnie tym razem Kiełbasa Krakowska Sucha z Łukowa
Bo jak ktoś kiedyś powiedział „Tylko jedząc doskonałe potrawy, jesteś w stanie takie przygotować”

Składniki:

500g mąki pszennej tortowej
1 szklanka ciepłego mleka
Pół szklanki wody
25gram drożdży świeżych
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka ziół do pizzy lub prowansalskie
 
Dodatki: Kiełbasa Krakowska sucha z Łukowa
Pieczarki, czerwona cebula, papryczka chili, pomidorki rzymskie, ser mozarella
Sosy: domowy czosnkowy na bazie jogurtu greckiego oraz domowy ketchup z cukinii


Domowy sos czosnkowy: duży jogurt typu greckiego + 2-3 łyżki ulubionego majonezu + 4-5 zmiażdżonych ząbków czosnku + nieco soli, pieprzu i cukru do smaku. Sos przekładam do słoiczka i chłodzę w lodówce. Zawsze robię więcej i mam gotowy, zawsze pod ręką kiedy najdzie nas ochota.


Przygotowanie:


Mąkę wsypać do miski, dodać rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże+ cukier, ciepłą ale nie gorącą wodę oraz przyprawy. Wymieszać dokładnie i odstawić do podwojenia ilości około 45minut. Po tym czasie ciasto odgazować ( uderzyć w nie pięścią)  wyłożyć na blachę od piekarnika lub 2 mniejsze. Posmarować ketchupem, ułożyć ulubione dodatki piec 20 minut w 200stopniach





  http://www.zmlukow.pl  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz